Ålder:
28år gammal
Studerade systemvetenskap år:
2017–2020
Varför systemvetenskap?
Efter några år med vikariat och timtjänster kände jag att det var dags att ta steget mot ett mer ”vuxet” jobb. Jag har alltid haft ett starkt intresse för IT i största allmänhet, men kände samtidigt att mängden matte som krävdes för att beta av 5 års ingenjörslinje inte var för mig. Efter en tids funderande föll valet av SVP ganska naturligt som en typ av mellanland av IT och verksamhet.
Inriktning på kandidatprogrammet i Systemvetenskap?
Management och verksamhetsutveckling
Varför valde du denna inriktning?
Mittval av inriktning faller i viss mån tillbaka på varför jag valde SVP från första början. Jag hade inför studierna i ett antal år arbetat med människor i olika konstellationer. Att få möjlighet att kombinera det med IT är något som engagerar och driver mig. Det är för all del ganska underhållande att knacka lite kod och se den kompilera, men den stora glädjen ser jag i att leverera värde till människor/verksamheter.
Engagemang under Studietiden?
Jag satt under verksamhetsåret 2019–2020 som ordförande i SAKS. Det var både ett väldigt utvecklande och utmanande år där vi arbetade hårt med att genom förändringar av SAKS stadgar och samtidigt fick anpassa vår verksamhet halvvägs igenom till en pandemi som spred sig. Sammantaget var det en fantastisk möjlighet att knyta kontakter både socialt och i näringslivet. Under N0lle-P2018 var jag aktiv som över-över fadder som i viss mån kan översättas till operativt ansvarig för N0lle-P på SVP. SM planerade och förberedde aktiviteter som jag var ansvarig för att utföra efter bästa förmåga. Aldrig har min telefon plingat så frekvent som under dessa två veckor!..
Vidare utbildning efter kandidatexamen?
Nej, jag kände mig nöjd efter tre år på SVP och var redo för nya utmaningar. I stunden kände jag att det var dags att omsätta mina teoretiska kunskaper praktiskt. I skrivande stund (ca 1,5 år senare) är det ett beslut som jag inte ångrar.
Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?
Att läsa SVP med inriktning ”Management och verksamhetsutveckling” gav en storbredd, även om det inte blev någon djupdykning i något specifikt område. Sett till vad jag gör idag så är kunskaper kring hur man angriper, strukturerar och löser komplexa problem något som jag har stor nytta av. Att under studietiden ha fått granska olika typer av verksamheter och hur dessa fungerar är något som jag också har stor nytta av idag.
Finns det någon kurs eller evenemang du önskat att du gått på men inte gjorde?
Med facit i hand hade det inte skadat att ha läst några extra kurser i programmering, även fast det vid tillfället inte fanns på världskartan. När man har fått lite distans till studierna och har fått en annan förståelse för hur det fungerar i ”verkligenheten” så finns det mängder av kurser och ämnen man vill veta mer om!
Sett till evenemang och andra tillställningar så var jag väldigt nöjd. Får ge en shout-out till SM och SAKS för grymma events under studietiden. Kommer med värme komma ihåg Nolle-P, skidresor, sun-trip, julfester och halloween-sittningar. Jag tycker inte att jag saknade något.
Var jobbar du just nu och vilken position har du?
Idag jobbar jag på Catigo Analytics som är ett mindre konsultföretag i Linköping som främst sysslar med support och konsulting av business intelligence-lösningar. Som ofta på ett mindre företag har jag en ganska flytande roll, men jag är officiellt anställd som BI-konsult. I verkligenheten kan jag förmodligen tillskrivas roller som produktägare, verksamhetsutvecklare, databaskonsult/utvecklare,UX-designer m.fl.
Hur fick du jobbet?
Jag bokade in en lunch med företaget och efter några vändor med intervjuer så fickjag jobbet.
Vad innebär din roll och vilka arbetsuppgifter har du?
Som inhouse konsult på ett mindre företag så blir mina uppgifter väldigt varierande beroende på vilken kund jag jobbar mot. Business intelligence handlar om att samla upp data som finns i organisationer och representera den på ett begripligt sätt för att underlätta beslutsfattande i organisationen/verksamheten. I ett pågående projekt arbetar jag med att visualisera energiförbrukning för fastigheter hos ett fastighetsbolag. Målet är att tydligare kunna hitta avvikelser i energiförbrukning och enklare kunna planera verksamheten baserat på historiska data. Arbetet omfattar dock betydligt mer än att skapa grafer i en rapport. En stor del av arbetet handlar om att förstå verksamhetsprocesser, identifiera intressenter, preparera data och därefter presentera data på ett strukturerat sätt. Hos andra kunder arbetarjag mer som ”expert” för att hitta tekniska lösningar på komplexa problem. I ytterligare ett projekt agerar jag som produktägare för en egenutvecklad SaaS.Med andra ord… Ingen dag är den andra lik.
Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?
Att arbeta kring IT kräver att man hela tiden är på tårna och samtidigt visarframfötterna (många fotreferenser här). Den tekniska utvecklingen går så snabbt att det krävs en vilja att lära sig nytt och utmana sig själv. Visar man envilja att leverera något som kunden blir nöjd med (och kanske göra det där”lilla extra”) så har man alla möjligheter att lyckas som konsult.
Har du några råd till framtida systemvetare som vill ha ditt yrke?
Mitt största råd är att inte stirra sig blind på vad som står i lönekuvertet. I minmening spelar det ingen roll vad man tjänar om man plågar sig igenom 40 timmar av veckan. Hitta istället ett företag där du kan trivas och utvecklas både yrkesmässigt och personligt.
Vill man jobba med BI så är det en stor fördel att ha ett intresse och en förståelse för organisationer och deras processer. Det är enklare att lära sig att skrivaSQL än att förstå hur en verksamhet fungerar. I min yrkesroll spelar det ingen roll om man är mästare på SQL om man inte förstår varför och hur en verksamhet vill se sitt data.
Tre snabba om ditt yrke:
1. Finns möjligheter att få jobba i teknikens framkant
2. Varje dag ger nya utmaningar och möjligheter
3. Man får jobba som ”spindeln i nätet” och vara delaktig i många delar av vitt skilda organisationer